fredag 27 december 2013

Höj statusen på all omsorg. Höj lönen 500% för vi ska alla hamna där en dag!

Idag har jag sprungit runt med information på alla avdelningarna. Då fick jag en känsla för de olika stämningar som råder på vårt äldreboende - omsorgsboende - demensboende.

På en del avdelningar sitter någon med huvudet i sovande position och förövrigt är det lugnare än lugnt, (lugnt och skönt eller uttråkat, är inte alltid lätt att avgöra). På en annan, (exemplarisk) avdelning sitter alla som vill i vardagsrummet med personalen och tittar på en musikfilm som passar tidens anda kring jul; isdansare och wienervals. På en tredje deppar personalen vid köksbordet; det händer inget under julen! Allt är dött!
Och visserligen regnar det ute och är mer grått än några mellandagar jag har sett i mina dagar, så det är kanske förståeligt. Men......

Hur kommer det sig att vissa har det stämningsfullt och mysigt medan andra har det tråkigt och dött??

Konsten att skapa stämning, rofylldhet och en värmande känsla är en stor konst.
Omvårdnad, omsorg, värme, kärlek, medkänsla och att inte lägga ut sitt eget privata lidande på jobbet är nog nyckelegenskaper.

Jag tror starkt på att personalen skulle må bra av att få lära sig Mindfulness. Låt alla som jobbar med gamla eller sjuka gå en 8 veckors mindfulness kurs. Låt varje boende och sjukhus ha ett utrymme där meditation kan utövas då och då.

Om in te vi tar hand om våra äldre och sjuka nu, vem ska då ta hand om oss när vi hamnar där?

Låt vård och omsorgsarbetet få mest betalt. I synnerhet de som byter blöjor och vårdar de mest utsatta borde få mest betalt.
Höj statusen på all omsorg, vi ska alla hamna där en dag!

och du förresten gott nytt år!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar