torsdag 26 juni 2014

”Tyst meditativ samling” går vidare i tävlingen om Omvårdnadsakademins kvalitétspris i Solna


"....Det har inkommet många intressanta och kvalitetshöjande bidrag och Omvårdnadsakademins verkställande utskott har nu granskat alla och ett första urval har gjorts.

Bergas bidrag ”Gubbkväll” och ”Tyst meditativ samling” går vidare i utvärderingen.  När det gäller ”Tyst meditativ samling” har besked redan lämnats och ett studiebesök har bokats in...."

Detta skedde idag!
Idag hade jag den sista "Tyst meditativ samling" här på Berga innan sommaruppehållet. Det var en rörande avslut på året som gått. Närvarande var representanter från Omvårdnadsakademin som också tyckte mycket om det. 
Några kollegor tar vid och för traditionen vidare med tyst meditativ samling till hösten, jag hoppas det blir något varaktigt som implementeras inom äldreomsorgen så småningom. Om vi vinner priset blir det dessutom något som får lite mer gehör "därute".... hoppas det.

Det blev en rörande stund och mången tacksamhet från oss alla.
Tack tack tack/Franciska



Tidigare inlägg i ämnet:
Tyst meditativ samling 
"Detta är en meditations-stund där korta stunder av gemensam tystnad varvas med klassisk musik. Detta är en aktivitet som gjort skillnad för våra äldre här på Berga.

Varje torsdag KL 15.15 sedan september 2013 träffas ett litet gäng i restaurangen på Berga för att ha ”Tyst meditativ samling”.
                               
Meditations-stunden har en mycket positiv inverkan på de boende som regelbundet kommer varje vecka.
Detta förändringsarbete lockar även personal som har möjlighet att medverka.
Vi använder lugn klassisk musik som inramning och jag som påbörjat denna aktivitet talar till de närvarande och guidar dem att känna kroppen och andningen.
Ca 10 kvinnor och 3 män samt 2 personal brukar närvara med lite variation.
Vi inleder stunden genom att sitta i en ring och ha lite dämpad belysning, eventuellt ett tänt ljus. Det är viktigt att det är förhållandevis tyst runt omkring oss. När alla samlats landar vi genom att ledaren uppmuntrar alla att känna sin kropp, förnimma den medvetet, att känna fötterna mot golvet. Därefter uppmuntras alla att förnimma andningen, bara lägga märke till att man faktiskt andas. Sedan kan man sluta ögonen om det känns bekvämt. Vi brukar också säga att efter en liten stund kommer lite klassisk musik att varvas med tystnaden som sedan återkommer. Hela stunden brukar ta 30 minuter. De sista 10 minuterna brukar vi fråga hur alla upplevt stunden och sedan avslutar vi med att hålla varandra i händerna innan vi säger adjö. Ibland händer det att ett existentiellt samtal uppstår spontant, då brukar det få dra ut lite på tiden, upp till en 45 minuter.

Bland de som deltagit har vi både boende från omvårdnads avdelningar och boende med demensdiagnos eller stroke.

Här följer några citat från de som deltagit;

"Detta är en gemenskap som gör att ensamheten inte känns så svår"

”Jag känner mig som en ny människa, det har hänt någonting”

”Jag blir så lugn”

”Det känns alltid bra efteråt”

”För att komma till sig själv på något vis”

”Man får koppla ur sitt eget jag en stund”

”Inga fordringar, man får komma som man är”

Det som ramar in ”Tyst meditativ samling” är klassisk musik, avslappning och samtal i en lugn gemenskap utan krav.

Jag som startat denna aktivitet arbetar under 2013-2014 som vikarierande Temacoach för mammalediga Lina Fridblom. När jag slutar i juli 2014 kommer två personer som arbetar i arbetsterapin ta över och fortsätta med aktiviteten som nu fått en regelbundenhet.
Om Berga skulle få Omvårdnadsakademins kvalitetspris 2014 för denna aktivitet är jag beredd att hoppa in tillfälligt för att utveckla arbetet på Berga. Till exempel kan då en inspelad CD ordnas till varje avdelning som vill ha materialet med relevant utbildning av personalen att hålla ”Tyst meditativ samling” på avdelningarna.

Mycket forskning finns i ämnet ”Mindfulness” och mycket görs och pågår inom både vård, omsorg, psykiatri och inom stressforskningen. Inom företagsvärlden pågår också en hel del inom detta område. I en tid där informationsflödet bombarderar oss via tv, radio, reklam och datorer där själsliga världen ofta får stå tillbaka är tystnaden en ”hård valuta”. Att sitta ensam på sitt rum eller på en avdelning kan inte jämföras med att dela tystnad medvetet med andra.  Det känns självklart att våra äldre också ska kunna få ta del av den naturliga läkning och den själsbefrämjande upplevelse som den gemensamma medvetna tystnaden kan erbjuda.

Temacoach Franciska von Koch
Tel: 0762 11 80 44
BERGA, Björnstigen 137
170 72 Solna





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar